Seglingens egna Mästarnas Mästare, där årets alla Svenska Mästare i de olika seglingsklasserna samlas för att göra upp om vem som är bäst i Sverige, genomförs till helgen i Marstrand. Det blir korta race på ca 10-12 minuter och seglingarna genomförs direkt utanför Hedvigsholmen vid Koön, för att det ska vara så lätt som möjligt för åskådarna att följa spänningen från land.

Förra året var det familjen Hellekant från Halmstads Segelsällskap som något otippat tog hem vinsten före namnkunniga seglare med både landslags- och America’s Cup-meriter. Eftersom de även i år vann SM i CB66 Racer, den seglingsklass de är aktiva i, får de chansen att försvara sin titel.

– Det är en av de roligaste seglingarna för året, så vi är rejält taggade, berättar Anders Hellekant, pappan i familjen, tillika taktikern ombord, som ser fram emot mycket vind, vilket prognoserna visar.

– Blåser det mycket trivs vi bra. Sedan gäller det att segla stabilt och kommer vi bara till finalen så vet vi att allt kan hända, sammanfattar Anders sina chanser att vinna i år igen.

– Vi har kanske inte tränat så jättemycket i J/70, men har i alla fall seglat Allsvenskan Segling där samma båttyp används, fortsätter Anders.

Ett 40-tal olika lag kommer att delta i seglingarna och totalt uppåt femtio race är planerade under lördag och söndag.

– Det kommer att bli en intensiv helg med mycket segling. För många seglare är det årets höjdpunkt då det är en chans för dem att få möta andra seglare som de i vanliga fall aldrig möter på seglingsbanan. Det är mixen med allt ifrån unga Optimistseglare till rutinerade storseglare som gör det så spännande att följa, berättar arrangerande Svenska Seglarförbundets tävlingsledare Sanna Mattsson, som hoppas på mycket åskådare på kajen även i år.

För de som inte kan vara på plats och kolla på tävlingen i Marstrand kommer det att livesändas på nätet under hela helgen. Detta sker på Svenska Seglarförbundets YouTube-kanal (https://www.youtube.com/user/svensksegling). Resultat, livetracking och artiklar kan man ta del av både på hemsidan www.mastarnasmastare.se och på Facebook https://www.facebook.com/MastarnasMastare/.

Kategorier:

Taggar:

Inga svar på inlägget