5-16 juli 2021 arrangerar Råå Jolleklubb Världsmästerskap för E-jolle och Halmstad segelsällskap har en seglare på plats. HSS representeras av Emelie Carlsson. Seglingen som egentligen består av tre regattor Open week 6-9/7 där män och kvinnor seglar mot varandra och själva VM-seglingarna 12-16/7 där män och kvinnor seglar i egna grupper men tidsförskjutet på samma bana.

Emelie hade tagit en paus i sitt seglande men bestämde sig för att starta upp igen 2020. Livet hade rytmen och utrymme för att träna lite mer strukturerat och vilken nystart det blev!!

Open week seglades av 109 båtar. Emelie kom på 14:e plats. Emelie var bästa svenska kvinna och hade bara två kvinnor före sig. Det var en svensk man som lyckades segla bättre än Emelie. Kort sammanfattning, en fantastisk insats av Emelie.

VM startade på allra bästa tänkbara sätt, efter första dagens segling så låg Emelie på delad 1:a plats tillsammans med en danska och en spanjorska. Dag två bjöd på två 10:e platser. Emelie seglade väl i två täta och tuffa race. 50 E-Jollar på startlinjen skall upplevas, det är tätt mycket tätt. Race 5 och 6 bjöd på varierande resultat en 2:a plats och en 20:e plats. Emelie var fortsatt med i den absoluta toppen och hon seglade fantastiskt bra. Det märks att Emelie är en erfaren seglare, nerverna under kontroll, taktik och strategi på plats. Det är riktigt roligt att se henne segla, hon är ett med båten. Race 7 och 8 seglades den 15 juli och Emelie hade två mycket bra placeringar 11 och 8. Sammantaget ligger Emelie på 4:e plats inför de sista två seglingarna som seglas den 16 juli. Emelie´s mycket jämna serie kan innebära en liten matematisk nackdel men det finns all anledning att hoppas på en mycket framskjuten placering för Emelie. Emelie ligger på en 4:e plats inför de två avslutande seglingarna. Hela resultatlistan hittar ni här; https://www.manage2sail.com/sv-SE/event/8a34262b-9515-4177-8179-2b95ce28735c#!/results?classId=2f92d48d-78e5-4977-bd57-520273019eca

Halmstad segelsällskap skall vara stolt över sin historia men ännu stoltare skall vi vara för att HSS efter 110 år har förmågan att fostra internationellt konkurrenskraftiga seglare. Första raden stiftarna skrev 1910 var, “Segelsällskapets ändamål är att verka för seglingsidrottens utveckling”. Jag är helt säker på att stiftarna känner sig nöjda och jag hoppas innerligt att HSS kan fortsätta att fostra duktiga seglare i framtiden.

Europajolle, eller E-jolle, seglas av en person . Båttypen är mycket stor i Sverige och var OS-klass för damer från och med OS i Barcelona 1992 och fram till och med OS i Aten 2004. OS-statusen förlorades till Laser radial. På herrsidan är den stor främst på ungdom sidan. E-jollen är idag Sveriges i särklass största klass för ungdomar mellan 15 och 21. JSM, JNM, JEM, SM, NM och VM anordnas årligen för både dam och herr.

Taggar:

Inga svar på inlägget