Årets första Sailing Champions League avgjordes på söndagen. Efter fyra dagar med tuffa seglingar stod det klart att Halmstads SS slutade sjua och går därmed vidare till finalen i Sailing Champions League som avgörs i tyska Travemünde 23–26 juli.

– Målet när vi kom hit var att komma topp-10 och därmed gå till finalen i Sailing Champions League. Men när det gick väldigt bra för oss de första två dagarna så började vi tro på en final här, det vill säga vara bland de fyra bästa, berättar Anders Hellekant i Halmstads besättning.

Men förhållandena ändrades i Vilamoura på Portugals sydkust. Efter två inledande dagar med vindar på 7–11 m/s så blev det mycket lättare vindar de två avslutande dagarna.

– Mycket vind och stora vågor passar oss från Halmstad mycket bättre, så lättare vindar betydde att det blev lite svårare för oss. Och konkurrensen här är stentuff. Minsta miss och du tappar flera placeringar, säger Anders.

Men en sjundeplats är inte dåligt i konkurrens med 21 toppklubbar från hela Europa. Förutom Halmstads SS deltog även Sotefjordens SS från Sverige. Men efter en stark inledning gick det något sämre ju längre tävlingen led och Sotefjorden kom på 13:e plats. Därmed är Halmstad klart för final medan Sotefjorden missade en finalplats – med fjuttiga två poängs marginal.

För Halmstad seglade Christoffer Hellekant, Anders Hellekant, Rebecca Hellekant och Calle Johansson. Sotefjorden representerades av Magnus Lundgren, Urban Langenius, Johanna Thiringer och Klaes Mattsson.

Resultatet i Vilamoura betyder att tre svenska klubbar är bland Europas 31 bästa klubbar som är klara för finalen. Förutom Halmstad så har KSSS en finalplats i egenskap av vinnare av Allsvenskan 2021 och Hjuviks BK är kvalificerade efter att ha vunnit finalen av Womens Sailing Champions League 2021.

Foto: Osga Photo

Taggar:

Inga svar på inlägget