Måste barnen kunna simma för att delta?

Ja, alla deltagare måste kunna simma 200 meter. Når du/ditt barn inte detta krav idag så rekommenderar vi Svenska Livräddarsällskapets, alternativt SK Laxens simskolor.

Ute på vattnet har både deltagare och instruktörer flytväst på sig.

(Läs mer om utrustning under “klädsel och utrustning”)

Är barnen ute och seglar på egen hand?

Nej.

I Optimistjollen är visserligen en enmans-båt, men våra välutbildade instruktörer finns alltid bredvid i sina motorbåtar och hjälper till och instruerar.

C55 har alltid en instruktör i båten i början, senare i veckan kan instruktörerna istället befinna sig bredvid i följebåtarna.

Vad händer om det är dåligt väder?

HSS har en noggrant utformad säkerhetspolicy som ni kan läsa i sin helhet här.

Det är Seglarskoleansvarig, och ingen annan, som bestämmer inför varje dag om båtarna ska ge sig ut eller inte. Om väderprognosen varnar för åskväder eller om blåser mer än 12m/s i byarna går vi inte ut med seglarskolan. I så fall hittar vi på mycket annat roligt på land.

HSS Seglarskola är certifierad av Svenska Seglarförbundet. Det innebär att vi kommer erbjuda kompensationstillfällen om flera seglingsdagar skulle utebli.

Notera att regn inte räknas som dåligt väder. Vi ber er därför se till att ni/ert barn har ordentliga regnkläder och minst ett ombyte med sig varje dag. (Läs mer om klädsel under “kläder och utrustning”.)

Vill du läsa mer om vår certifiering? Titta då in på Svenska Seglarförbundets hemsida: www.svensksegling.se

Hur går en kurs till?

En kurs är måndag till fredag med start kl. 09:00 och avslut vid kl. 15:00. (För undantag, se “kurser).

Dagen inleds med samling och genomgång av dagens övningar. När båtarna gjort i ordning blir teorin till praktik ute på vattnet. Mitt på dagen har vi ca en timmes lunch i klubbstugan och därefter upprepas förmiddagens upplägg med ett kort teoripass och praktik på vattnet.

På fredagar vid 14:30 har vi avslutning med diplom och glass, här är givetvis föräldrar/anhöriga varmt välkomna att delta.

HSS bjuder inte på lunch men det finns mikrovågsugnar samt kyl att tillgå.

Under veckans gång kommer eleverna bland annat få lära sig: knopar, de 5 olika segelsätten, båtens delar och dess funktion, att göra båten seglingsklar på egen hand, säkerhet, man-över-bord alternativt kapsejsning och väjningsregler.

Kläder och utrustning

FLYTVÄST – Seglarskolan har krav på flytväst för både elever och ledare. En bekväm flytväst gör seglingen både behagligare och säker. Den ska sitta bra och inte vara för stor. Ett tips kan vara att lyfta barnet i flytvästen. Den ska hålla och barnet ska inte glida ur. Viktangivelserna i flytvästar har bara med passformen att göra. Det är lika stor flytkraft i alla flytvästar och den är mer än tillräcklig. Vi rekommenderar seglarvästar UTAN KRAGE då denna hindrar rörelseförmågan i vattnet och lätt fastnar i riggen. HSS har seglarvästar i bra skick som man gärna får låna.

VATTENFLASKA – vi seglare rör oss mer än många tror och vätska behövs för att orka långa pass på havet.

SOLSKYDD – keps/solhatt, oömma solglasögon och solkräm rekommenderas. Ta gärna för vana att smörja in barnen redan på morgonen innan de kommer till hamnen. Använd gärna kräm med hög solskyddsfaktor.

REGNKLÄDER/SEGLARSTÄLL SAMT MINST ETT KLÄDOMBYTE – regn kan komma plötsligt och oväntat även dagar som börjar vackert. Vatten kan komma från alla håll ibland och även soliga dagar finns risk för blöta skor och byxor då vågor sköljer över båtens kanter. Ha alltid med minst ett ombyte, gärna fler. Framför allt byxor, strumpor och skor blir ofta blött.

SKOR – Vi seglar inte barfota. Gympaskor, våtskor, sandaler eller stövlar spelar ingen roll så länge de är tåliga, bekväma och klarar väta.

VÄRDESAKER OCH VÄSKA – En rymlig väska att ha kläder och liknande samlat i rekommenderas. Det brukar vara många elever på liten yta och risken att utspridda tillhörigheter försvinner eller glöms kvar är stor. Det finns en viss möjlighet att låsa in mindre värdesaker. HSS ansvarar inte för försvunna tillhörigheter och värdesaker!

Var seglar vi?

Kurserna utgår från Halmstads Segelsällskap (Småbåtsgatan 3) med undantag för Optimist v.30 som utgår från Grötviks hamn. Beroende på väderförhållanden och vindstyrka seglar vi antingen i Nissan, Hamnbassängen eller i viken utanför västra stranden. Seglarskoleansvarig och huvudinstruktörer fattar beslut om vad som gäller för dagen.

Vill du vara med och titta när eleverna seglar? Hör med instruktörerna vad planen för dagen är så kan de rekommendera platser där det är bra utsikt.

Jag har gått en kurs, vad händer nu?

Det är nu det riktiga äventyret börjar! Segling är en bred sport med många olika inriktningar som man kan fortsätta med hela livet

ONSDAGSTRÄNINGAR: Har du gått en veckokurs eller privatkurs går du gratis på våra kvällsträningar hela det efterföljande året. Där får du fortsätta att utveckla dina seglingskunskaper, prova på kappsegling, lära dig extra tips och trix och har möjligheten att testa andra båtklasser. Vi pratar om väderfenomen och taktik. Du får även träffa elever från andra veckor och skaffar dig nya vänner att ha roligt med på havet.

Träningarna är på onsdagar mellan 17:00 – 19:00 i HSS. Anmälan sker antingen via seglarskolans mail seglarskolan@hss1910.se eller på vår Facebooksida “HSS Seglarskola” där vi varje vecka lägger ut ett inlägg ni kan kommentera under.

TISDAGSSEGLINGAR: För er som fått mersmak på kappsegling så har HSS “tisdagsseglingar” (mindre kappseglingar där vi mäter våra krafter inom klubben) i två omgångar under sommaren. Det är ett gyllene tillfälle att lära sig från klubbens gamla sjörävar, eller bara njuta av härliga sommarkvällar på havet. Det är även möjligt att anmäla sig som gast på en befintlig båt om man inte vill/kan dra ihop en egen besättning. Stämningen brukar vara på topp och efter regattan serveras hamburgare och dricka i klubbhuset till självkostnadspris. Prata med din instruktör eller läs här om du vill veta mer.