HSS-seglaren August Pansell har under många år jobbat hårt och målmedvetet i sin satsning mot att bli framgångsrik i distanskappsegling och doublehanded. Efter att tidigare ha haft en ännu större Arcona är det sedan ett antal år en Arcona 380 som August seglar och tävlar med. Under våren har de tränat två gånger i veckan sedan slutet av mars

– Vi fokuserar på att träna det som behövs mest. Att behärska att segla på natten och vara trygg i att stå på in bland öar, även på natten är viktigt, berättar August.

– I år har jag seglat shorthanded med Martin Persson från Landskrona, och för våren 2022 har vi haft fokus på tre race. Det är Baltic 500, Själland Runt och Bohusracet som även är SM i Distanskappsegling Doublehanded, fortsätter August.

– På Baltic 500, som startar i Kiel, tog vi beslutet timmarna innan start att inte starta. Tung prognos med byvind över 50 knop (ca 25 m/s) gjorde att vi valde att inte komma till start. Istället seglade vi hem till Halmstad och fick fint tillfälle att träna hårdvind.

Arkivbild: Daniel Stenholm

Nästa race som stod på agendan var Själland Runt, som de seglade med full besättning.

– I år var det fina förhållanden med lagom vind i stort sett hela racet. Vi seglade bra genom hela racet, drev båten bra och och gjorde få misstag. Vi lyckades vinna klassen, och extra kul att vi gjorde det för andra året i rad, inflikar August.

Därefter var det Bohusracet, som alltså även var “SM i Distanskappsegling (Doublehanded)” som dess fulla mästerskapsbenämning är. Bohusracet startar i Uddevalla, rundar sedan diverse olika märken ända upp till Tresteinene i Norge innan det bär vidare söderut med målgång i Smögen. Banan är ca 170 sjömil, så det är en rejäl utmaning.

– Vi inledde med en jättebra start och rundade Hätteberget efter en finfin kryss. Vinden var 10 m/s när vi rundade och vi såg på prognosen att vinden skulle öka ytterligare under natten. Vi beslutade att byta till en mindre fock, vilket gjorde det utmanande att hitta ett spår in i rätt vinkel bland skären för att hinna byta focken, då vi båda krävs framme på fördäck, berättar August.

– Efter rundningen i Norge modifierade vi vårt huvudscenario och valde utsidan av Kosteröarna ned mot ön Sadlen Ost. Vi hade bra gång i båten där vi seglade med liten fock och bottenrevad stor.

– Totalt sett en jättefin segling där vi är nöjda med både förberedelser, genomförande och placering. Riktigt roligt att vinna klassen för andra året i rad. Andraplatsen i totalen för SM var jättebra och extra roligt att gå i mål som första båt, dessutom med den snabbast seglade tiden genom tiderna. Flerskrov inräknat, fortsätter August.

Hur häftigt är inte det, HSS-seglarna innehar alltså banrekordet på Bohusracet!

Arkivbild: Daniel Stenholm

Vi som har sett Augusts målmedvetenhet och förmåga att inte lämna något åt slumpen är definitivt inte överraskade över hans och Martins andraplats i SM. Däremot oerhört imponerade över deras starka säsong hittills. Övning ger färdighet och nu är Halmstadseglarna bland de bästa i Sverige på distanskappsegling.

Arkivbild: Daniel Stenholm

Taggar:

Inga svar på inlägget